PhysioHand

Blog

31 July 2023
Conservarea Funcției: pareza de nerv Radial 🖐🏻✊🏻

Leziunile de nerv radial la nivelul brațului și antebrațului determină modificarea mecanicii mâinii, perioada de recuperare variind în funcție de mulți factori implicați în procesul de vindecare.

Asociată cu desensibilizare tactilă, deficit maxim de extensie degete 1-5 și radiocarp, pune pacientul în mare dificultate atât din punct de vedere funcțional cât și de postură pe perioada recuperării.

Abordarea tehnicii de mobilizare dinamică imediată, adaptată funcțional și individualizată,

  • - Conservă funcția restantă,
  • - Menține amplitudinea articulară,
  • - Facilitează readaptarea funcțională,
  • - Stimulează engramele,
  • - Participă activ la conservarea amplitudinilor și dinamicii articulare restante,
  • - Substituie valorile funcției determinate de leziune.

Dispozitivele Construite după evaluare inițială temeinică respectă principiile biomecanicii mâinii. Adaptate individual, optimizate constant și completate cu tehnici complementare, sunt esențiale în procesul de evoluție a pacientului.

Detalii despre particularitatea aceastei soluții, la cerere 🖐🏻✊🏻


25 July 2023
Conservarea Funcției: ‘Spaghetti Wrist’ 🖐🏻✊🏻

Afectarea sistemului complex al mâinii determină un dezechilibru funcțional semnificativ. Localizat la nivelul degetelor, tipul de leziune acoperă o suprafață mică cu multe structuri implicate în mișcare. Implementarea unor sisteme complementare este limitată de aceste aspecte

Dispozitivele dinamice aferente, reduc considerabil perioada de recuperare asigurând postura de facilitare a vindecării în condiții de conservare a restantului funcțional și menținerea amplitudinii fiziologice de mișcare

Personalizarea unor dispozitive care să îndeplinească cerințele necesare a devenit posibilă prin utilizarea materialelor compozite și a tehnicilor de printare 3D, asigurând astfel:

  • - O fixare adaptată tipului de leziune,
  • - Variații alemodalităților de susținere a pârghiilor de mișcare și atensiunii,
  • - Scăderea suprafeței de contact,
  • - Reducerea greutății totale, - Diminuarea disconfortului.

Aplicată în cazuri selectate, adaptată constant necesității determinate de evoluție, complementară tehnicilor uzuale utilizate în tratament, avantajele utilizării acestei tehnologii vin în sprijinul cerințelor tot mai înalte de calitate ale intervenției de specialitate în recuperarea mâinii .

Detalii despre aceste tehnici, la cerere 🖐🏻✊🏻


23 August 2022
Conservarea Funcției: ‘Spaghetti Wrist’ 🖐🏻✊🏻

Traumatismele zonei volare distale a antebrațului sau zona ‘V flexori’, care distrug suprafața locuită de tendoanele flexoare a degetelor și mâinii, nervii și structuri ale sistemului circulator periferic sunt denumite leziuni tip ‘Spaghetty Wrist’.

Dat fiind caracterul complex reprezentat de leziunea inițială, variantelor anatomice și funcționale subiective ale pacientului și multitudinea de elemente mobile la acest nivel, nu există până în acest moment un protocol de tratament care să expună pașii de urmat până la reintegrarea funcțională. Statistic este una dintre cele mai complexe și dificil de gestionat leziune care produce deficit funcțional la nivelul mâinii.

Mobilizarea manuală reprezintă în aceste cazuri cea mai importantă intervenție terapeutică a procesului de tratament, completată de dinamizarea progresivă, postură și tehnici clasice.

Versatilitatea abordărilor manuale implementate de un specialist nu poate și replicată de nici un dispozitiv, exercițiu sau complex de mișcări.

Controlul oferit de prizele manuale este esențial pentru determinarea restantului funcțional, evaluarea limitărilor de amplitudine analitică si globală, dezechilibrelor senzitive și diferențelor de forță musculară.

Instituită precoce și constant pe parcursul tratamentului, utilizată în cunoștință de cauză și bazată pe obiective prestabilite, este întotdeauna, tehnica determinantă pentru un rezultat funcțional optim.

Detalii despre aceste tehnici, la cerere 🖐🏻✊🏻


13 August 2022
Conservarea funcție: cicatricea palmară 🖐🏻✊🏻

Intervențiile la nivelul palmei, pe lângă deficitul funcțional determinat de tipul structurilor afectate, au ca rezultat complementar o modificare dată de cicatricea rezultată. Vindecarea inciziilor în poziția fără tensiune, modifică funcțional mobilitatea întregului complex al mâinii.

Protocolul care vizează modelarea cicatricii include:

  • Exerciții analitice și globale,
  • Variații de stretching postural,
  • Posturi progresive pe perioada de repaus,
  • Mobilizări pasive ale țesutului conjunctiv adiacent.

Implementate precoce și adaptate constant au ca rezultat o cicatrice suplă, elastică și integrată estetic și funcțional.

Detalii despre aceste tehnici, la cerere 🖐🏻✊🏻


9 August 2022
Conservarea Funcției: Paralizia de nerv radial - dispozitivele de facilitare 🖐🏻✊🏻

Nervul radial realizează mișcările de extensie (întindere) a degetelor, mâinii și antebrațului pe braț, iar zona senzitivă corespunzatoare acestuia este delimitată pe fața posterioară a brațului și mâinii și, parțial, police. Afectarea nervului determină diminuarea forței musculare la nivelul antebrațului și al mâinii, și are ca efect “mâna în gât de lebădă", cu scăderea sensibilității pe reprezentarea senzitivă a nervului. Afectarea funcției determină o adaptare vicioasă a prehensiunii, având un impact major asupra desfășurării în bune condiții a activității zilnice.

Utilizarea dispozitivelor adaptative de facilitare a funcției sunt utile pe perioade de timp determinate, împreună cu tratamentul funcțional având ca scop prevenirea instalării unui deficit ireversibil.

Tratamentul funcțional complex în aceste cazuri urmărește constant modificările apărute și se implementează prin posturi de facilitare, repetiție asistată, mișcări analitice, globale și stimulare senzitivă formarea unor engrame suplimentare care să includă mișcarea anterioară cu musculatura adaptată.

Detalii despre aceste tehnici, la cerere 🖐🏻✊🏻


6 August 2022
Conservarea Funcției: Pareza de nerv radial 🖐🏻✊🏻

Leziunile de nerv radial la nivelul brațului și antebrațului determină modificarea mecanicii mâinii, perioada de recuperare variind în funcție de mulți factori implicați în procesul de vindecare. Asociată cu desensibilizare tactilă, deficit maxim de extensie degete 1-5 și radiocarp, pune pacientul în mare dificultate atât din punct de vedere funcțional cât și de postură pe perioada recuperării.

Abordarea tehnicii de mobilizare dinamică imediată, adaptată funcțional și individualizată:

  • Conservă funcția restantă,
  • Menține amplitudinea articulară,
  • Facilitează readaptarea funcțională,
  • Stimulează engramele,
  • Participă activ la conservarea amplitudinilor și dinamicii articulare restante,
  • Substituie valorile funcției determinate de leziune.

Dispozitivele construite după evaluarea inițială temeinică respectă principiile biomecanicii mâinii. Adaptate individual și optimizate constant cu tehnici complementare, acestea sunt esențiale în procesul de evoluție a pacientului.

Detalii despre particularitatea aceastei soluții, la cerere 🖐🏻✊🏻


27 Iulie 2022
Conservarea funcției: dinamizarea complementară de facilitare 🖐🏻✊🏻

Leziunile de neuron motor periferic determină un deficit funcțional distal major. Variantele individuale în care membrele superioare afectează sever calitatea vieții individului pun o și mai mare problemă de management ulterior al tratamentului de recuperare.

Dispozitivele de facilitare completează tratamentul tradițional și postural obținut cu orteze fixe.

Construite să fie ușor de aplicat și cu indicație de utilizare constantă pe perioade scurte/medii, dispozitivele dinamice sunt realizate în așa măsură încât să faciliteze readaptarea mecanică a deficitului pe perioada necesară reinervării. Printre avantajele obținute utilizând abordarea dinamică se numară:

  • Stimularea engramelor motorii,
  • Prevenirea instalării deformațiilor,
  • Menținerea supleții articulare,
  • Prevenirea redorilor articulare,
  • Stimularea proceselor fiziologice periferice.

Construite cu materiale de calitate și adaptate constant evoluției, dispozitivele dinamice de facilitare reprezintă o alternativă complementară la îndemână, împreună cu tehnicile și soluțiile convenționale.

Detalii despre această tehnică, la cerere 🖐🏻✊🏻


24 Iulie 2022
Conservarea funcției: Tehnici manuale de facilitare 🖐🏻✊🏻

Intervenția reparatorie la nivelul antebrațului are ca efect deficitul funcțional distal. Perioada de repaus asociată leziunii inițiale determină o serie de modificări la nivelul capacității mâinii care fără o abordare precoce și personalizată prelungesc inutil reintegrarea socio-profesională ulterioară. Tehnicile de facilitare manuală a mâinii reprezintă cea mai importantă intervenție terapeutică a procesului de tratament.

Controlul oferit de prizele manuale este esențial pentru:

  • Determinarea restantului funcțional,
  • Evaluarea limitărilor de amplitudine analitică și globală,
  • Dezechilibrelor senzitive și diferențelor de forță musculară.

Versatilitatea abordărilor manuale nu poate și replicată de nici un dispozitiv, exercițiu sau complex de mișcări. Instituită precoce și constant pe parcursul tratamentului, utilizată în cunoștință de cauză și bazată pe obiective prestabilite, este întotdeauna tehnica determinantă pentru un rezultat funcțional optim.

Detalii despre această tehnică, la cerere 🖐🏻✊🏻


18 Iulie 2022
Conservarea funcției: variații motrice 🖐🏻🎻

Adaptarea variațiilor motrice este întotdeauna subiectivă și personalizată caracteristicilor individuale.

La nivelul mâinii, în special în cazul instrumentelor cu corzi, sunt definite de indici calitativi superiori de execuție precum:

  • Viteză
  • Coordonare
  • Precizie
  • Automatism

Personalizarea variațiilor și metodele sunt unice, cuprind mișcări specifice stilului propriu și mijloace subiective de îndeplinire a obiectivelor pe termen scurt mediu și lung.

Evaluarea continuă, adaptarea unor variante de estimare individuale, stabilirea obiectivelor în cunoștință de cauză sunt esențiale pentru obținerea unor rezultate competitive.

Variațiile motrice utilizate pentru reabilitarea mâinii de violonist sunt ca și muzica pe care acesta o exprimă: unice, personalizate, complexe - dar în final însumate, deosebite.

Detalii despre această tehnică, la cerere 🖐🏻✊🏻


14 Iulie 2022
Conservarea funcției: tendoanele flexoare; Mobilizarea 🖐🏻✊🏻

Leziunile tendoanelor flexoare necesită o abordare chirurgicală de reparare astfel încât continuitatea tendonului să fie restaurată ținând cont atât de lungime cât și de reperele anatomice.

Diferențele de unghiuri obținute prin posturare și dinamizarea, facilitează alunecarea tendoanelor într-o manieră care protejează suturile, menține restantul funcțional și participă activ la optimizarea procesului de vindecare.

Mobilizarea precoce este documentată a fi cea mai bună opțiune terapeutică de conservare a funcției și cu cele mai bune rezultate în timp scurt.

În funcție de zona leziunii, tipul de sutură și complicații, alegerea celei mai bune strategii de mobilizare precoce are la bază o bună colaborare între medicul curant, pacient și terapeut.

Abordarea este întotdeauna subiectivă, adaptată constant și urmărită pe tot parcursul tratamentului.

Variantele adaptative de mobilizare urmăresc progresiv:

  • Creșterea amplitudinii flexiei,
  • Prevenirea deficitului de extensie,
  • Eliminarea riscului de formare a aderențelor,
  • Menținerea restantului.

Evaluarea progresivă și individualizare terapiei sunt două din elementele necesare și de aplicat constant pentru a asigura un rezultat funcțional adecvat.

Detalii despre această tehnică, la cerere 🖐🏻✊🏻


11 Iulie 2022
Conservarea funcției: Personalizarea ‘3 point Finger Splint’☝🏻

Adaptarea personalizată a ‘3 point Finger splint’, se realizează pe loc, se adaptează după forma degetului implicat și se fixează urmărind restaurarea funcțională anatomică.

Se utilizează în cazuri selectate, cu indicație de posturare sau tratament conservativ.

Avantajele termoplastului folosit în construcția acestui tip de dispozitiv:

  • Manevrabil si ușor de adaptat anatomiei descriptive a mâinii,
  • Rezistent, utilizat pentru postură,
  • Variabil ca și grosime,
  • Elastic, suficient cât să nu determine presiune pe punctele de rezistentă,
  • Adaptabil unor variabile anatomice subiective,
  • Colorat,
  • Textură perforată sau mată,
  • Adaptabil la sisteme de fixare ușor de aplicat,
  • Toleranță crescută la purtarea zilnică.

Utilizat complementar tehnicilor clasice, implementat ca suport în evoluția tratamentului, termoplastul reprezintă alternativa gipsului sau variantelor de rășini.

Detalii despre aceste materiale și utilizarea lor, la cerere 🖐🏻✊🏻


20 Februarie 2022
Mobilizarea Mâinii 🖐🏻✊🏻

Mobilizarea manuală a mâinii reprezintă cea mai importantă intervenție terapeutică a procesului de tratament. Controlul oferit de prizele manuale este esențial pentru determinarea restantului funcțional, evaluarea limitărilor de amplitudine analitică si globală, dezechilibrelor senzitive și diferențelor de forță musculară. Versatilitatea abordărilor manuale nu poate și replicată de nici un dispozitiv, exercițiu sau complex de mișcări. Instituită precoce și constant pe parcursul tratamentului, utilizată în cunoștință de cauză și bazată pe obiective prestabilite, este de cele mai multe ori tehnica determinantă pentru un rezultat funcțional optim.

Detalii despre această tehnică, la cerere 🖐🏻✊🏻


20 Februarie 2022
Umarul

"Înainte de terapie eram un NE-SU-FE-RIT!"

Semnat: Umarul


3 Februarie 2021
Conservarea funcției: tendoanele flexoare; Mobilizarea precoce ☝🏻✊🏻

Traumatismele complexe la nivelul mâinii necesita o abordare precoce și o tehnica deosebită. Diferențele de unghiuri obținute prin posturare și dinamizarea, facilitează alunecarea tendoanelor într-o manieră care protejează suturile, menține restantul funcțional și participă activ la optimizarea procesului de vindecare.

Mobilizarea precoce constituie un demers esențial în atingerea scopului final: RESTAURAREA FUNCȚIEI! 👆🏻

Se realizează de către specialist în timpul sesiunilor de terapie și este completată de dispozitive dinamice construite individual, evaluate, adaptate și optimizate tipului de leziune, tehnicii reparatorii și eventualelor necesități ale pacientului. 🖐🏻

Varianta adaptativă de mobilizare imediată a leziunii de tendon Flexor al degetului urmărește progresiv:

  • creșterea amplitudinii flexiei
  • prevenirea deficitului de extensie
  • eliminarea riscului de formare a aderențelor
  • menținerea restantului funcțional

Evaluarea progresivă și individualizare terapiei sunt două din elementele necesare și de aplicat constant pentru a asigura un rezultat funcțional adecvat.

Detalii despre aceste tehnici, la cerere 🖐🏻✊🏻


3 Februarie 2021
Conservarea funcției: Personalizarea abordării dinamice 🖐🏻✊🏻

Obiectivele pe termen scurt în managementul tratamentului funcțional al mâinii cuprind creșterea mobilității și forței musculare.

Mijloacele utilizate includ facilitarea vizuală si dinamizarea progresivă, analitică a amplitudinilor, complementar cu conservarea restantului funcțional. Implementarea tehnicilor ține cont de:

  • vârsta pacientului
  • limitarea subiectivă a percepției durerii
  • caracterului complex al leziunii si
  • perioada de la momentul intervenției

Un aspect important al acestei abordări îl reprezintă (în cazul pacienților tineri), găsirea metodelor de implicare activă a acestora în procesul de recuperare astfel asigurând o continuitate și în afara perioadei de tratament instituționalizat.

Evaluarea individuală și în cunoștință de cauză reduce riscurile unor efecte nedorite cauzate de dispozitivele aplicate și complementar, cu tehnicile uzuale de tratament funcțional, la obținerea unor rezultate favorabile în timp scurt și cu eficiență notabilă.

Detalii despre aceste tehnici, la cerere 🖐🏻✊🏻


18 Decembrie 2021
Conservarea funcției: Personalizarea Dinamică 3D 🖐🏻✊🏻

Afectarea sistemului complex al mâinii determină un dezechilibru funcțional semnificativ. Localizat la nivelul degetelor, tipul de leziune acoperă o suprafață mică cu multe structuri implicate în mișcare. Implementarea unor sisteme complementare este limitată de aceste aspecte.

Dispozitivele dinamice aferente, reduc considerabil perioada de recuperare asigurând postura de facilitare a vindecării în condiții de conservare a restantului funcțional și menținerea amplitudinii fiziologice de mișcare

Personalizarea unor dispozitive care să îndeplinească cerințele necesare a devenit posibilă prin utilizarea materialelor compozite și a tehnicilor de printare 3D, asigurând astfel:

  • o fixare adaptată tipului de leziune
  • variații ale modalităților de susținere a pârghiilor de mișcare și a tensiunii
  • scăderea suprafeței de contact
  • reducerea greutății totale
  • drenajul limfatic aferent
  • diminuarea disconfortului

Aplicată în cazuri selectate, adaptată constant necesității determinate de evoluție, complementară tehnicilor uzuale utilizate în tratament, avantajele utilizării acestei tehnologii vin în sprijinul cerințelor tot mai înalte de calitate ale intervenției de specialitate în recuperarea mâinii.

Detalii despre aceste tehnici, la cerere 🖐🏻✊🏻


15 Decembrie 2021
Conservarea funcției: Dinamizarea Complementară 🖐🏻✊🏻

Membrul superior suportă greu imobilizarea. Unele leziuni, în funcție de complexitate, au un necesar de posturare fixă o perioadă de timp mai lungă decât altele. Protocolul de restaurare a funcției, în aceste cazuri, depinde de precocitatea inițierii sau selectiv, de complexitatea traumatismului.

Abordarea dinamică selectivă ca soluție complementară atât înainte cât și după suprimarea contenției reprezintă o opțiune valabilă. Implementată corect, are ca efect:

  • inițierea contracției musculare
  • prevenirea retracțiilor de corp muscular
  • prevenirea redorilor articulare
  • prevenirea redorilor articulare
  • drenajul limfatic aferent
  • favorizarea vindecării țesuturilor
  • conservarea restantului funcțional
  • stimularea engramelor
  • păstrarea și creșterea mobilității articulare

Evaluarea individuală și în cunoștință de cauză reduce riscurile unor efecte nedorite cauzate de dispozitivele aplicate și complementar, cu tehnicile uzuale de tratament funcțional, la obținerea unor rezultate favorabile în timp scurt și cu eficiență notabilă.

Detalii despre aceste tehnici, la cerere 💪🏻🖐🏻✊🏻